Kas yra serveris?

Serveris – tai kompiuteris, pasiekiamas internete ar kompiuterių tinkle, kuris priima užklausas iš kitų kompiuterių ir jomis remdamasis pateikia tam tikrus atsakymus ar rezultatus.

Serverių pavyzdžiai:

  • Tinklalapių serveris. Tokiame serveryje talpinami tinklalapiai. Kai vartotojas naršyklėje surenka interneto adresą, pvz., www.kalbos.eu, užklausa pasiekia serverį, jame paruošiamas rezultatas – tekstas, paveikslėliai, apipavidalinimas ir pan., – ir duomenys grąžinami vartotojo kompiuteriui.
  • Pašto serveris. Tokio tipo serveriai priima elektroninius laiškus ir juos saugo, kol vartotojas prisijungia patikrinti pašto, taip pat persiunčia laiškus kitiems serveriams, kai siuntėjo ir gavėjo paskyros aptarnaujamos skirtingų paslaugų teikėjų arba saugomos skirtinguose kompiuteriuose.
  • Žaidimų serveris. Tokie serveriai naudojami vadinamiesiems multiplayer žaidimams, t.y., kai žaidimą žaidžia daug žaidėjų vienu metu. Tuomet žaidėjų kompiuteriai jungiasi prie serverio kompiuterio, kuris organizuoja ryšį tarp žaidėjų, apdoroja žaidimo duomenis ir t.t.

Serveriu taip pat vadinama programa, atliekanti tokias funkcijas. Gana dažnai pasitaiko, kad viename serverio kompiuteryje veikia kelios skirtingos serverio programos. Pvz., viename serveryje (kompiuteryje) gali veikti tinklalapių, pašto ir duomenų bazių serverio programos.

Kartais kalbant apie serverius gali kilti neaiškumų, apie ką kalbama – kompiuterį ar programą. Tokiais atvejais reikėtų žiūrėti į kontekstą arba tiesiog pasitikslinti.

Keletas gyvenimiškų pavyzdžių:

  • Vakar nulūžo pašto serveris, tai visi sėdim be pašto. Iš esmės toks pasakymas gali reikšti daug ką – ir pakibusią pašto serverio programą, ir pakibusį kompiuterį, ir netgi kitokias problemas.
  • – O, matau naują serverį turit? – Jo, senas pradėjo baisiai ūžti, tai šefas neapsikentė burbančių darbuotojų ir užsakė naują. Kalbama apie kompiuterį, nes paminėtas jo ūžimas.
  • Reikia atnaujinti duomenų bazės serverį, senoj versijoj daug saugumo skylių. Turima galvoje serverio programa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *